Search
Close this search box.
تولید سرامیک

تولید سرامیک

در گذشته سرامیک با استفاده از دوغاب آب و خاک که در یک محیط گرم و خشک قرار می‌گرفت و توسط حرارت آتش سخت میشد. اما امروزه برای سرامیک عبارت است از اشیاء جامدی که مواد تشکیل دهنده آن، مواد معدنی غیر فلزی است و بوسیله حرارت سخت می شود. تولید سرامیک عملکرد دشواری است که این پروسه چندین مرحله پیچیده و گوناگون دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با فرآیند تولید سرامیک آشنا کنیم. همچنین شما می‌توانید جهت مشاوره طراحی و اجرای نما و انتخاب نوع سرامیک، از طریق منوی ارتباط با ما، با کارشناسان الیت تماس بگیرید.

از نظر ساخت چند نوع سرامیک داریم؟

سرامیک ها به چهار دسته تقسیم می شوند:

 

  • فرآورده های سرامیکی ویژه و تکنیکی (مانند سرامیک ها و کاشی های ضد اسید)
  • سرامیک های دیر گداز
  • فرآورده های سرامیکی زمخت
  • فرآورده های سرامیکی ظریف

ظروف خانگی سرامیکی، سرامیک های بهداشتی ساختمانی، کاشی ها، عایق های الکتریکی و مقره ها از جمله موارد مورد استفاده سرامیک‌ها هستند.

 

مراحل تولید سرامیک

١- تهیه متریال

مرحله نخست تولید سرامیک، تهیه متریال و مواد اولیه آن است. مواد اولیه معمولاً شامل خاک رس، سیلیس و مواد دیگری است که بسته به نوع سرامیک مورد نظر متغیر است.

۲- آماده‌سازی متریال

در این مرحله، متریال استخراج شده برای استفاده در تولید سرامیک آماده می‌شوند که شامل مراحل زیر است:

  • پاشیدن آب روی خاک رس و خشک کردن آن
  • خرد کردن و آسیاب کردن مواد
  • تهیه مخلوط‌های دقیق

۳- شکل گیری سرامیک

در این مرحله، مومتریال پس از آماده سازی جهت فرم دهی مناسب برای تولید سرامیک پرداخته خواهد شد. این مرحله شامل روش‌های مختلفی مانند موارد زیر است :

  • ریخته‌گری
  • لعاب‌کاری
  • فشاردهی

 

۴خشک کردن

پس از تشکیل فرم اولیه سرامیک، قطعات آن باید خشک شوند. این مرحله از آن جایی حائز اهمیت است که خشک کردن نهایی قبل از پخت سرامیک را تضمین می‌کند و همچنین خطر ترک خوردگی در فرآیند پخت را کاهش میدهد.

۵- پخت

در این مرحله، قطعات سرامیکی در دمای بالا قرار می‌گیرند تا به شکل نهایی خود پخته شوند. دما و زمان پخت بسته به نوع سرامیک و نوع مواد استفاده شده متغیر است.

۶- لعاب‌دهی و گل‌آمیزی

پس از پخت، سطح قطعات سرامیکی ممکن است با لعاب‌های مختلف پوشیده شود تا ظاهر و ویژگی‌های خاصی به آنها ببخشد. همچنین، می‌توان قطعات را با گل‌آمیزی و تزئینات مختلف تزیین کرد.

۷- سنجش و کنترل کیفیت

در هر مرحله، کیفیت قطعات مورد بررسی قرار می‌گیرد. این فرآیند شامل ابعاد سنجی، انجام آزمایشات فیزیکی و شیمیایی و بررسی کل جوانب قطعه سرامیکی است.

۸- بسته‌بندی و حمل و نقل

نهایتا، قطعات سرامیکی در بسته بندی قرار می‌گیرند و آماده حمل و نقل می‌شوند.

 

  • شایان ذکر است که این فرایندی که در این مقاله توضیح داده شده است، حالت کلی تولید سرامیک است، اما بسته به نوع سرامیک (مانند سرامیک لعاب‌دار، سرامیک پزشکی و… ) و همچنین تکنولوژی و تجهیزات مورد استفاده، جزئیات بیشتر وجود دارد که در مقالات بعدی به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت.

دستگاه های مورد استفاده برای تولید سرامیک و کاشی

در کارخانه های کاشی و سرامیک برای تولید محصولات خود از ابزارآلات پیشرفته مربوط به هر مرحله استفاده می کنند؛ این دستگاه ها به ترتیب استفاده در مراحل ساخت سرامیک عبارتند از:

  • سنگ شکن
  • باکسفیدر
  • بالمیل دوغاب و لعاب
  • اسپری درایر
  • دستگاه پرس
  • کوره های رولری و تونلی
  • خط لعاب و دکور زنی
  • دستگاه های مربوط به بسته بندی و درجه بندی

 

 

 

مواد اولیه تولید سرامیک

متریال مورد استفاده در تولید سرامیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:

۱- خاک رس: خاک رس مهمترین ماده اولیه در تولید سرامیک است. خاک رس دارای خصوصیات مناسبی برای تشکیل سرامیک‌ها می‌باشد.

۲– سیلیس: سیلیس (SiO2) دیگر ماده اولیه مهم مورد استفاده در فرایند تولید سرامیک است. سیلیس به عنوان یک خاکستر غیرفعال و مقاوم در برابر حرارت و شیمیایی در تشکیل سرامیک‌ها استفاده می‌شود.

٣. فلدسپات: فلدسپات یک ترکیب متشکل از انبوهی سیلیس، آلومینا و پتاسیم است که در بسیاری از انواع‌ سرامیک‌ها از این ماده استفاده می‌شود.

۴- کائولن: کائولن نوعی خاک رس سفید است که به عنوان متریال در تولید سرامیک‌های سفید استفاده میگردد.

۵- اکسیدها: برخی از اکسیدها مانند اکسید آلومینیوم (Al2O3)، اکسید تیتانیوم (TiO2) و اکسید منگنز (MnO2) نیز در فرایند تولید سرامیک‌ به عنوان مواد اولیه استفاده می‌شوند.

متریالی که در بالا نام بردیم، با استفاده از دستگاه‌های مختلف و فرآیندهای گوناگون تبدیل و پردازش می‌شوند تا به تشکیل قطعات سرامیکی بپردازند.

عوامل موثر بر هزینه سرامیک

هزینه تولید سرامیک به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

۱- مواد اولیه: هزینه متریال استفاده شده در تولید سرامیک، از جمله خاک رس، سیلیس، فلدسپات و کائولن و … می‌تواند تأثیر زیادی بر هزینه تولید داشته باشد.

۲- فرآیند تولید: هزینه‌های مربوط به فرآیند تولید سرامیک، از جمله ترابری و تعمیر و نگهداری دستگاه‌ها و … است. استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته و خودکار در فرآیند تولید ممکن است هزینه تولید را کاهش دهد.

۳- هزینه‌های انرژی: میزان انرژی لازم برای تولید سرامیک بسیار بالاست، بدیهی است هزینه‌های مربوط به انرژی مصرفی در فرآیند تولید سرامیک، تأثیر زیادی بر هزینه تولید داشته باشد. ناگفته نماند که استفاده از منابع انرژی پایدار و بهینه‌سازی فرآیندهای انرژی ممکن است هزینه تولید را کاهش دهد.

۴- هزینه‌های مدیریتی و اداری: هزینه‌های مربوط به مدیریت و اداره کارخانه و شرکت، از جمله هزینه‌های حقوق و دستمزد پرسنل، هزینه‌های اجاره و تأمین مالی و … نیز باید در محاسبه هزینه تولید سرامیک در نظر گرفته شود.

۵- هزینه‌های بازاریابی و تبلیغات: هزینه‌های مربوط به بازاریابی، تبلیغات و فروش نیز باید در محاسبه هزینه فرآیند تولید سرامیک در نظر گرفته شود. این هزینه‌ها به عواملی مانند استراتژی بازاریابی، کانال‌های توزیع و هزینه‌های تبلیغات بستگی دارد.

به طور کلی، تغییرات در قیمت مواد اولیه، فرآیند تولید، مدیریت و بازاریابی و … عوامل موثری هستند که می‌تواند بر هزینه سرامیک تاثیر گذار باشند.

آخرین مطالب
اشتراک گذاری
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}